ΓΙΑΤΙ ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΤΩΡΑ

Ακολουθούν κάποιες χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες που θα πρέπει να γνωρίζετε για την εφαρμογή της ορθοδοντικής στη σωστή στιγμή της ζωής μας. Η ορθοδοντική δεν έχει ηλικία.

Στην περίπτωση των εφήβων, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί τον ορθοδοντικό στην ηλικία των 8,5 ετών. Εννοείται ότι μέχρι την ηλικία αυτή έχει τηρηθεί η σωστή επαφή με τον παιδο-οδοντίατρο. Στην πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό γίνεται ακτινογραφικός έλεγχος και προχωράμε σε μία αρχική εκτίμηση για τη σωστή θεραπεία. Με τον ακτινολογικό έλεγχο αναγνωρίζουμε τον αριθμό των μόνιμων δοντιών και με την κλινική εξέταση φαίνεται ο αριθμός των παιδικών δοντιών. Ότι σκελετικό πρόβλημα διαγνωσθεί στη μικρή ηλικία των 8,5 ετών μπορεί να αντιμετωπιστεί με απόλυτη ακρίβεια λόγω της οργανικής ανάπτυξης, σε αντίθεση με ίδια προβλήματα μεγαλύτερης ηλικίας όπου απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Τα προβλήματα που θα παρατηρηθούν θα πρέπει να λυθούν συγκεντρωτικά και όχι μεμονωμένα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μία παρακολούθηση τουλάχιστον μία φορά το εξάμηνο για να συγκεντρωθούν όλα τα προβλήματα και να καθοριστεί η σωστή ορθοδοντική θεραπεία. Έτσι ο ασθενής μειώνει τη διάρκεια εφαρμογής των μηχανισμών στην στοματική του κοιλότητα. Μία συγκεντρωτική αντιμετώπιση θα αναγκάσει τον ασθενή να φορέσει σιδεράκια για περίπου 18-24 μήνες, ενώ εάν λύνουμε ένα- ένα τα προβλήματα τότε ο ασθενής θα φοράει σιδεράκια για 6,5 – 7 χρόνια περίπου. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρων είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία αλλά συγκεκριμένη ορθοδοντική στιγμή η οποία συνίσταται από την τακτική παρακολούθηση του ασθενούς. Η εφαρμογή της ορθοδοντικής καθορίζεται από την πτώση των παιδικών δοντιών και την εμφάνιση των μόνιμων.

Στην περίπτωση των ενηλίκων η έναρξη μίας ορθοδοντικής θεραπείας είναι τελείως διαφορετική από αυτή των εφήβων. Βασική διαφορά ενός ενήλικα από έναν έφηβο είναι ότι έχει εμφανίσει όλα τα μόνιμα δόντια του, οπότε δεν πρόκειται να έχουμε καμία μελλοντική μεταβολή. Χαρακτηριστικό είναι η σχεδόν πανομοιότυπη διαπίστωση που αναφέρω στους ασθενείς μου ότι εάν είχαμε ξεκινήσει την ορθοδοντική θεραπεία από την αρχική επίσκεψή τους τώρα θα είχαμε τελειώσει. Αυτή η διαπίστωση γίνεται λόγω του ότι η πλειοψηφία των ασθενών αφήνουν να περάσει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και δεύτερης επίσκεψής τους, σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος. Κάθε ασθενής θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο χρόνος είναι πάντα υπέρ του και άρα όσο το συντομότερο ξεκινήσει την ορθοδοντική του θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει και θα δεχθεί τη μεγάλη αλλαγή τόσο στην αισθητική της στοματικής του κοιλότητας, όσο και στην ψυχολογία του αφού δε θα φοβάται και δε θα κρύβει την εμφάνιση των δοντιών του.